2012 szeptember 19. (szerda) 10:20   
Dohánybolt pályázat 2013 - Trafik koncessziós pályázat 2013 a trafiktörvény alapján
Belföld

Nemzeti dohánybolt pályázat 2013 - Állami trafik koncessziós pályázat 2013 a trafiktörvény alapján. Sokan érdeklődnek, hogy kivel kell szerződést kötni, hogy dohányboltot üzemeltethessenek 2013-tól. A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete nem tud koncessziós szerződést kötni, mint ahogy az önkormányzat sem dönthetett arról ki fog a 2013-as évtől Nemzeti Dohányboltot (trafikot) nyitni.

2012. november hónapban várható a koncessziós pályázatok megismerése és kiírása. Ekkor  lehet megtudni, hogy a minisztériumhoz vagy az Állam Részvénytársaságához benyújtot koncessziós pályázatokról ki fog dönteni és a bírálatba kit von bele - olvasható a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete weboldalán.

A dohánytermékek kiskereskedelmi forgalmazására  kiírásra kerülő nyilvános koncessziós pályázathoz mindenki hozzá fog férni, azonban a pályázati feltételek még alakulóban vannak.

A "Dohánybolt" fogalmát a már elfogadott "A  fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről" szóló törvény az értelmező rendelkezések között megfogalmazza, az alábbi módon:

Dohánybolt: nem mozgó (és részekre bontás nélkül nem is mozgatható), más üzlettől elkülönült, önálló üzlethelyiség, amelyben kizárólag dohánytermék, illetve dohányterméket kiegészítő termék, vagy jogszabály által meghatározott termék forgalmazható, és amely üzlethelyiség külső felületére tekintve dohánytermék nem látható, csak az üzlethelyiségbe belépve.

Dohány-kiskereskedelmi tevékenység "más üzletben" és mozgóboltban is folytatható, de csak kivételes esetekben, így ha azt az állam saját maga gyakorolja, vagy kétezer fő alatti állandó lakosú településeket,  ha egyébként az üzlet megfelel a dohánytermékek értékesítésére vonatkozó egyéb jogszabályi előírásoknak.

A hirajanlo.hu weboldal is figyelemmel kíséri a dohányboltokkal kapcsolatos pályázatokat, így a hivatalos állami dohánybolt koncessziós pályázat megjelenésekor weboldalunkon is közzétesszük majd a várva várt részleteket.