2012 szeptember 26. (szerda) 17:02   
Korkedvezményes nyugdíj 2013: mikor vezetik be a korkedvezményes nyugdíjak új rendszerét?
Belföld

Korkedvezményes nyugdíj 2013: mikor vezetik be a korkedvezményes nyugdíjak új rendszerét? A kormány a teljes korkedvezményes nyugdíjrendszert átalakítja, vagyis a nyugdíjváltozásra tett korábban ígéretet. A kormány nem tartja be saját vállalását, amely szerint ez év június 30-ig kidolgozza a korkedvezményes nyugdíjak új rendszerét - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerdán Győrben, sajtótájékoztatón.

"Az, hogy a kormány a saját határozatát is semmibe veszi, az elég furcsa egy demokratikus jogállamnak feltételezett országban" - fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Rámutatott arra, hogy a kabinet már három hónapos késésben van, és ezzel bizonytalanságban tartja az érintett munkavállalók sokaságát. A kormányzati mulasztás pótlása éppen ezért "sem tűr halasztást" - tette hozzá.

Az egészségre ártalmas és veszélyes munkakörökre vonatkozik a korkedvezményes nyugdíjról szóló szabályozás, amelynek felülvizsgálatát, a technológiai változásokhoz illeszkedő korszerűsítését a szakszervezeti szövetség is javasolja. Egyben követeli, hogy a kormány a kilenc munkáltatói érdekképviselettel és a hat konföderációval nyílt, ellenőrizhető szakmai tárgyalásokat folytasson saját javaslatáról.

A Munka törvénykönyvével kapcsolatban Borsik János kifejtette: az új szabályozás előnyös a munkáltatóknak és hátrányos a munkavállalóknak. Csökkenti a kereseteket egyebek között azért, mert egyes juttatások esetében a jóval alacsonyabb mértékű távolléti díjat vezeti be az átlagkereset helyett, és lehetőséget ad a pótlékok beolvasztására az alapbérbe.

Előnyös a munkáltatóknak, mert a munkáltatók erőpozíciójának törvényi segítséget ad. Az, hogy a munkaszerződések megkötését polgári jog határozza meg, az "egyszerűen csapás a munkavállalókra nézve" - vélekedett Borsik János, hozzátéve, ebben a tárgykörben is mielőbbi tárgyalásokat követelnek a kormánytól. (MTI)