2010 december 17. (péntek) 16:03   
Magyar Posta díjszabás 2015: emelkedik a postai küldemények díja
Belföld

Január 1-jétől átlagosan 4,8 százalékkal emelkednek a belföldi postai szolgáltatások hatóságai árai, de a lakosság által leginkább használt küldemények árai nem változnak.

A szabvány levél küldemény díja 80 forintról 90 forint nő- olvasható "a belföldi fenntartott posta szolgáltatások legmagasabb hatósági díjairól" szóló korábbi miniszteri rendelet módosításában, ami a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg. Ez 12,5 százalékos áremelést jelent. Elsőbbségi küldeményként az ár 105 forintról 115 forintra emelkedik, ami 9,52 százalékos drágulást jelent.

A Magyar Posta közleménye szerint ezek az árváltozások az egyéni ügyfelek, illetve a mikrovállalkozások számára nem jelentenek jelentős terhet, mivel évente átlagosan kevesebb, mint két ilyen küldeményt adnak fel. Harmincegy európai ország árait vásárlóerő-paritáson összehasonlítva e levelek díjszabása nem éri el az átlagot, Magyarország ebben az összehasonlításban a kilencedik legolcsóbb postai szolgáltató.

A lakossági forgalom több mint felét kitevő levelezőlapok, képes levelezőlapok ára változatlan marad; nem elsőbbségi kezeléssel 80, elsőbbségi kezeléssel 105 forintba kerülnek továbbra is - olvasható a Magyar Posta közleményében.

A módosított rendelet szerint a címzett reklámküldemények díja ugyancsak 80 forintról 90 forintra nő, elsőbbségi küldeményként pedig 105 forintról 115 forintra emelkedik.
Az egyéb levelek díja 150 forint helyett 160 forint lesz.

A kézhez kézbesített hivatalos iratok alaptarifája 355 forintról 370 forintra emelkedik, az egyéb hivatalos iratoké pedig 290 forintról 300 forintra nő. (magyarorszag.hu)