2012 május 15. (kedd) 12:08   
MÁV vonat és 200E busz a ferihegyi reptérre: továbbra is érdemes vonattal utazni a budapesti repülőtérre
Belföld

MÁV vonat és 200E busz a ferihegyi reptérre: továbbra is érdemes vonattal utazni a budapesti repülőtérre. A Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér 1-es termináljának bezárása és a forgalom 2-es terminálra való átterelése a repteret vonattal megközelítőket is érinti, mivel a vasúti megállóhely az 1-es terminál mellett található. A 2-es terminál eléréséhez a vasúti megállóhelytől további utazásra van szükség, a budapesti 200E buszjárattal.

A MÁV-START és a Budapesti Közlekedési Központ együttműködése alapján kedvezményes repülőtéri autóbuszjegy előzetes váltására van lehetősége azoknak, akik vonattal Ferihegy vasúti megállóhelyig utaznak. 260 forintos, Ferihegy 1 és 2 között, a 200E és éjszakai 900-as buszjáratokon érvényes kiegészítő buszjegy megváltására a vonatjegy vásárlásakor, a jegykiadógéppel felszerelt vasúti pénztárakban van lehetőség. Az új jegynek köszönhetően a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre való eljutáshoz továbbra is érdemes a vonatot választani, hiszen például a Nyugati pályaudvarról 20 perc alatt Ferihegy megállóhelyre ér a vonat, ezen kívül az InterCity járatokkal – többek között Miskolcról, Nyíregyházáról, Debrecenből, Hajdúszoboszlóról, Püspökladányból, Szegedről, Kecskemétről és Szolnokról – átszállás nélkül lehet eljutni a megállóhelyre. Az új kiegészítő jeggyel bárhonnan is érkeznek az utasok a MÁV-START vonataival a Ferihegy 1-hez, már utazásuk kezdetén megvásárolhatják a kiegészítő jegyet a budapesti buszjáratokra, a 2-es terminálhoz. A kedvezményes buszjegyek a budapesti 200E és a 900-as autóbuszokra érvényesek Ferihegy vasúti megálló és a Liszt Ferenc repülőtér 2-es terminálja között.

A tarifarendszer fokozatos integrációja közös célkitűzés, amelynek egy fontos eleme valósul meg a közös reptéri jeggyel, hiszen az utasok számára eddig bosszúságot okozott, hogy külön vasúti jegyet és buszjegyet kellett két különböző helyszínen váltaniuk ahhoz, hogy eljussanak vonattal, majd busszal a 2-es terminálra. Az ilyen utazások száma az 1-es terminál bezárásával nőni fog, ezért is fontos előrelépés a jegyek integrációja.

Az eseti utazásokhoz használt jegyeken túl a BKK által kibocsátott 24 órás, 72 órás jegyek és a bérletek már egységesek, és érvényesek Budapest határán belül, így a Nyugati pályaudvarról Ferihegy 1-hez közlekedő vonatokra is, az InterCity vonatok kivételével.

A ferihegyi vonatok menetrendjéről és a kedvezményes buszjegyről részletes tájékoztatás a vasúttársaság honlapján, a www.mav-start.hu oldalon található, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat 06 (40) 49 49 49-es telefonszámán kérhető. (bkk.hu)