2011 október 14. (péntek) 19:37   
Nyugdíj 2012: jelentős nyugdíjemelés változás 2012. január 1-től
Belföld

Nyugdíj 2012: jelentős nyugdíjemelés változás 2012. január 1-től. Bbármennyire is jól vagy rosszul megy a gazdaságnak, 2012-től az öregségi nyugdíjakat az infláció mértékével megegyezően emelnék. Most 3 százalék feletti GDP-növekedés esetén infláció feletti nyugdíjemelést kapnak a nyugellátásra jogosultak.

Megváltoztatja a kormány a nyugdíjemelés képletét - ezt is tartalmazza a parlamentnek benyújtott, a 2012-es költségvetést megalapozó salátatörvény-javaslat.

Jelenleg az a szabály, ha a várható gazdasági növekedés 3 százalék alatt lesz a következő évben, akkor a nyugdíjakat év elején a várható inflációval emeli a kormány. Amennyiben azonban a GDP-növekedés 3 százalék felettinek tűnik, akkor - függően a GDP-növekedés mértékétől - a nyugdíjemelésnél figyelembe veszik a gazdasági bővülést is, így a nyugdíjakat az inflációnál nagyobb mértékben emelik év elején. Ennek vetne véget a kormány azzal, hogy kimondaná: az öregségi nyugdíjakat a várható inflációval emelik év elején, függetlenül attól, hogyan teljesít a gazdaság.

Ez azt is jelenti, hogy ha a gazdaság recesszióba zuhanna - amire 2009-ben volt példa legutóbb -, és a munkavállalók reálbére csökkenne, a nyugdíjasok akkor is megőriznék ellátásuk reálértékét. De azt is jelenti, hogy nagy gazdasági növekedés, nagy reálbér-emelkedés esetén sem nőne jobban az öregségi nyugdíj, mint az infláció, vagyis a nyugdíj reálértéke akkor sem változna. (origo.hu)

2012 januári nyugdíjemelés: ekkora nyugdíjemelés lesz 2012-től

2012. januártól a 100 ezer forint feletti nyugdíjak csökkennek