2012 szeptember 21. (péntek) 14:00   
Nyugdíj 2013-2014: egységes uniós nyugdíjkorhatár és nyugdíjrendszer jöhet
Belföld

Nyugdíj 2013-2014: egységes uniós nyugdíjkorhatár és nyugdíjrendszer jöhet akár már 2013-tól vagy 2014-től is az Európai Unió tagországaiban. A nyugdíjreformot már számos EU-tagországban megvalósították, és az Európai Bizottság a többieket is erre biztatja, a Brüsszel által idén megfogalmazott országspecifikus ajánlásokkal összhangban - mondta Andor László EU-biztos szerdán Brüsszelben az Európai Parlamentben tartott nyugdíjügyi kerekasztalvitán.

A foglalkoztatási, szociálpolitikai és társadalmi befogadási ügyek biztosa emlékeztetett arra, hogy az idén februárban az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény által elfogadott nyugdíjügyi fehér könyv ajánlásai - a lakosság öregedése és a gazdasági válság által támasztott hatalmas kihívás ellenére is - alkalmasak a megfelelő nyugdíjszintet biztosító, biztonságos és fenntartható nyugdíjrendszer kialakítására. Ehhez azonban időben kell cselekedni - jegyezte meg.

A biztos szólt arról is, hogy az Európai Bizottság azt javasolja: alkossanak uniós jogszabályt a nyugdíjjogosultságok átvihetőségére az uniós tagállamok között. Ez fontos eleme a munkaerő EU-n belüli mobilitásának - hangsúlyozta.

"Nem szabad büntetni azokat, akik gyakorolják a mozgásszabadsághoz fűződő jogaikat. Ez az egyének mobilitása ellen hat, és megfosztja a az európai gazdaságokat az egységes piac előnyeitől. A mai munkapiacon szükséges, hogy az emberek könnyen tudjanak munkahelyet váltani" - mondta Andor László, és közölte: a brüsszeli bizottsági elképzelésekről jelenleg a ciprusi soros EU-elnökség vezetésével vitát folytatnak a tagállamok kormányai. (MTI)