2012 április 26. (csütörtök) 11:20   
ORFK: internetes rémhír az elsősegélydoboz-razzia
Belföld

ORFK: internetes rémhír az elsősegélydoboz-razzia. A rendőrség cáfolja, hogy átfogó rendőrségi akció indult volna a gépkocsikban kötelezően tartandó elsősegélydobozok ellenőrzésére, miközben több sajtóhíradás erről számolt be.

Nem indult átfogó rendőrségi akció a gépkocsikban kötelezően tartandó elsősegélydobozok ellenőrzésére - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szerdán, egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón. Makula György cáfolta az ezzel kapcsolatban a médiában megjelent állításokat; mint mondta, az erről szóló információ "internetes rémhír".

Jelezte ugyanakkor, kollégáinak lehetősége és joga van az elsősegélydobozok meglétének és azok tartalma lejáratának ellenőrzésére. Mint mondta, a doboz hiánya miatt a gépkocsi tulajdonosa 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

Elmondta azt is, hogy a hírek nyomán az ORFK "kutatást" végzett arról, hány, a doboz meglétét vizsgáló rendőri intézkedés történt; eszerint országosan az elmúlt hétben csak "néhány tíz" esetben szabtak ki helyszíni bírságot, akkor is jellemzően a legalacsonyabb összegben.

A Blikk szerdán számolt be arról az interneten terjedő hírlevélről, amely arra figyelmeztet mindenkit, hogy a rendőrök a közúti ellenőrzések alkalmával előszeretettel vizsgálják a tapaszok és géztekercsek gyártási dátumát, és ha túl réginek találják, megbüntetik az autó tulajdonosát. A napilap ehhez azt is hozzáteszi, hogy a körlevél nyomán hiánycikk lett az elsősegélydoboz a patikákban. (MTI)