2011 október 27. (csütörtök) 15:26   
Özvegyi nyugdíj 2015: változatlanok maradnak az özvegyi nyugdíjak
Belföld

Özvegyi nyugdíj 2015: változatlanok maradnak az özvegyi nyugdíjak. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) szerint semmiféle olyan javaslatot nem tartalmaz a parlament által most tárgyalt indítvány az özvegyi nyugdíjakra vonatkozóan, amely korlátozást jelentene a jelenlegi jogosultsági feltételekhez képest.

A Nefmi ezt arra reagálva közölte csütörtökön, hogy Korózs Lajos MSZP-s politikus szerdán azt mondta, veszélybe kerültek az özvegyi nyugdíjak azzal, hogy a jövőben szociális ellátássá alakulhatnak, s így a kormány akár csökkentheti és meg is szüntetheti őket.

A szaktárca szerint az MSZP "feleslegesen kelt riadalmat", mivel a mostani előterjesztéssel a nyugdíjba vonulás feltételeit módosítják. Olyan rendszert dolgoznak ki, amelynek értelmében nyugellátást csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehet megállapítani és folyósítani. A tervezett változások az eddig megszerzett jogokra nem vonatkoznak, csak új jogosultságot nem lehet szerezni - olvasható a minisztérium közleményében.

Hangsúlyozták, hogy az özvegyi nyugdíjakat ezek a módosítások egyáltalán nem érintik, a jogosultsági feltételeit, folyósítási szabályait továbbra is a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény tartalmazza, amelynek módosítása "fel sem merült".

Korózs Lajos szerdán újságírók előtt azt mondta, a 2015. január 1-jén életbe lépő alaptörvény értelmében az özvegyi nyugdíjak szociális ellátássá alakíthatók, így csökkenthetők és megszüntethetők lesznek, a folyósítás feltételévé pedig a hozzátartozó szociális helyzete válik.

Kitért arra is, hogy a kormány megszüntetésükkor összemossa a különböző elvek alapján járó korhatár alatti nyugdíjakat, noha például a korengedményes és az előrehozott öregségi nyugdíj foglalkoztatáspolitikai kérdés: akár negyvenévnyi szolgálati idő után arra adnak lehetőséget, hogy aki egy-két évvel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt elveszíti az állását, ellátást kapjon. (MTI)

Fontos további információkat talál az özvegyi nyugdíjról az alábbi linkre kattintva:

Özvegyi nyugdíj