2012 január 23. (hétfő) 10:49   
Személyi igazolvány ára 2015, lejárt személyi igazolvány cseréje, új igénylése
Belföld

Személyi igazolvány ára, lejárt személyi igazolvány cseréje, új személyi igazolvány igénylése. A kártyaformájú állandó személyi igazolvány ára 2015. januártól 1500 forint, 14 év alatt és 70 év felett illetékmentes, ha nem rendelkeznek érvényes magyar útlevéllel vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel. Ugyanennyibe kerül a lejárt igazolvány megújítása és cseréje is, erre az esetre is vonatkozik a 14 év alattiak és 70 év felettiek illetékmentessége.

Rongálódás esetén az új igazolvány készítésének illetéke szintén 1500 forint, itt már nincs illetékmentesség. Ebben az esetben be kell mutatni a megrongálódott személyi igazolványt, amennyiben van, lakcímkártyát. Ha az igazolvány olyan mértékben rongált, hogy nem lehet az adatokat egyértelműen azonosítani, akkor születés-, anyakönyvi kivonattal, esetleg érvényes útlevéllel, vagy kártyaformájú jogosítvánnyal lehet az adatokat hitelesen igazolni.

Új személyi igazolvány ára 2012-ben 1500 forint, ha elvész vagy megsemmisül. Ilyenkor, ha volt lakcímkártya az igazolvány mellett, annak pótlása külön 1000 forintba kerül. Amennyiben ellopják személyi igazolványunkat, az új okmány elkészítésének illetéke ekkor is 1500 forint, ebben az esetben is plusz 1000 forint a lakcímkártya cseréjének díja, de 14 év alattiak és 70 év felettiek számára illetékmentes mindkét okmány elkészítése. Adatváltozás miatti csere esetén az új igazolvány illetéke 1500 forint, az új lakcímkártyáért 500 forintot kell fizetni. 14 – 18 év közötti személyek első személyi igazolványának illetéke 1500 forint.

Amikor az állandó személyi igazolvány érvényességi ideje lejár, megrongálódás, elvesztés vagy adatváltozás miatt új igazolványt kell készíttetni, az átfutási idő alatt igényelhetünk ideiglenes okmányt, ha nincs érvényes útlevelünk vagy kártyaformátumú jogosítványunk. Az ideiglenes személyi igazolvány ára 2012. évben 3000 forint. Illetékmentes a személyi igazolvány cseréje abban az esetben, ha a csere a hatóság téves bejegyzése miatt, esetleg gyártáshiba miatt válik szükségessé. A 14 év alatti és 70 év feletti személyek esetében az okmány készítése csak akkor illetékmentes, ha nem elvesztés, megsemmisülés, vagy rongálódás miatt kerül sor új igazolvány igénylésére.