2011 október 11. (kedd) 09:50   
Táppénz 2015 - Táppénz kalkulátor 2015 és táppénz mértéke 2015-től
Belföld

Táppénz 2015 - Táppénz kalkulátor 2015 és táppénz mértéke 2015-től: tudjon meg mindent a 2015-től érvényes táppénz szabályokról, megtudhatja, hogy mennyi a táppénz összeg 2015-ben. Táppénz kalkulátor 2015: Különböző keresőképtelenségi okok esetére az állam társadalombiztosítási gondoskodás keretében biztosítja a megélhetést. A gondoskodást táppénznek hívjuk, melynek alapfeltétele, hogy biztosítási jogviszony álljon fenn a társadalombiztosítással.

A biztosítási jogviszonyon felül a törvény a keresőképtelenség elismert okait is meghatározza, melyek leginkább a betegség, szülés, szoptatás. A táppénz mindaddig jár, míg az arra feljogosító körülmény fennáll.

A táppénz intézményét a jelenlegi kormány a Széll Kálmán Terv céljaival összefüggő módosítás alapján alaposan megváltoztatta, mely leginkább a táppénz összegének maximumában mutatkozik meg. Az idén elfogadott változtatás szerint a juttatás mértéke nem fogja meghaladni a minimálbér kétszeresét. Az államháztartási törvény módosítása kiterjed a veszélyeztetett terhes munkavállalók esetére, ugyanis az ilyen esetben a táppénz az első naptól jár, azaz nem kell alkalmazni a munkáltatót terhelő első 15 nap betegszabadságot.

A megszigorított szabályoktól a kormány egyrészt jelentős megtakarítást remél, másfelől a tervei alapján a csökkentett juttatás csökkentheti azoknak a számát, akik indokolatlanul veszik igénybe a táppénzt.

Megszűnik a passzív táppénz, 2015-ben sem igényelhető

Döntött a parlament, a kihirdetett jogszabály szerint végül 2011. július elsejét követően kezdődő keresőképtelenség esetén megszűnik a passzív táppénz. 269 igen szavazattal, 45 nem ellenében elfogadta a parlament az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását. Ennek értelmében megszűnik a passzív táppénz, míg a táppénzen lévők soron kívüli ellátásban részesülhetnek. Az egészségügyi salátatörvény célja a Széll Kálmán Tervben foglaltak maradéktalan végrehajtása.