2011 november 13. (vasárnap) 21:37   
Utazási kedvezmények 2015: szűkülnek az utazási kedvezmények 2015-től
Belföld

Utazási kedvezmények 2015: jelentősen szűkülnek az utazási kedvezmények 2015. január 1-től. A kormány negyedével kevesebb támogatást akar adni a távolsági közlekedési cégeknek a kedvezményesen utazók után így a Volán és a MÁV jegyek és a bérletek is drágulhatnak januártól. Diákok, nyugdíjasok, álláskeresők, fogyatékosok is többet fizethetnek a közlekedésért a MÁV vonatain é a Volán autóbuszain.

A közlekedésért felelős tárca nagyító alá vette a közösségi személyszállítás kedvezményrendszerét, és a takarékosság jegyében számos kedvezmény szűnik meg 2015-től.

Szűkülhetnek az utazási kedvezmények, vagyis akik eddig olcsóbban utazhattak busszal, illetve vonattal, jövőre jobban a zsebükbe nyúlhatnak. Ezzel az intézkedéssel, valamint a menetrendek összehangolásával körülbelül 25 milliárd forintot akar megspórolni az állam.

A Napi Gazdaság hírei alapján 20-25 különböző kedvezményt szüntetnek meg a MÁV-Start Zrt-nél és a Volán-társaságoknál a javaslatokat megszavazása esetén.

A fejlesztési tárca infrastruktúráért felelős államtitkára, Völner Pál október elején mondta el egy októberi konferencián, hogy a a MÁV Zrt. 300 milliárd forintnyi adósságának konszolidálása már nincs napirenden, de azt elvárják a még működőképes társaságtól, hogy adósságállományát ne növelje tovább.

A Széll Kálmán-terv alapján tervezett közlekedési holding már 2015 elejétől integrálhatja a Volánt és a MÁV-ot. Völner Pál nem tagadta, hogy a kedvezményeket is átalakítják, ám elmondása alapján csak az utasok elenyésző részének kedvezménye szűnik meg. Így a kedvezményes diák- és nyugdíjas utazás megmarad.

Az elképzelések szerint a 65 évnél fiatalabb nyugdíjasok (korengedményes nyugdíjasok) kedvezményét is elveszik. A hatályban lévő szabályozás szerint ők jelenleg 16 alkalommal vehetnek 50 százalékos jegyet, illetve 2 alkalommal 90 százalékosat éves szinten.

Ezen kívül a változás érinti a minimum tízfős csoportban utazó állami gondozottakat is, akik jelenleg 90%-os kedvezményt kaphatnak.

Szintén megszűnhet a felnőtt csoportok háromféle utazási támogatása. (napi.hu)

Friss hír az utazási kedvezmények szűküléséről:

Nyugdíjas utazási kedvezmények szűnnek meg 2015-től: kinek jár utazási kedvezmény továbbra is?