2012 szeptember 13. (csütörtök) 12:04   
Elmarad a 21. őszi budapesti Lakásvásár
Gazdaság

Elmarad a 21. őszi budapesti Lakásvásár. Tíz év után először elmarad a szeptember 22-23-ra tervezett 21. őszi budapesti Lakásvásár kiállítás - közölte a Lakásvásár Kft. szerdán az MTI-vel.

A közlemény a rendezvény elmaradásnak magyarázatául rögzíti: legutóbb, az idén tavasszal csupán 40 kiállító vett részt a vásáron, ez egyértelműen jelezte, hogy a piac haldoklik. Alig épül új lakás, az építőcégek tönkrementek, a magyarok csődöt jelentettek, a külföldiek kivonultak. A használt lakások adásvétele beszűkült, nincs igazán fizetőképes kereslet a piacon, a bankok szinte alig hiteleznek, a most beindított kamattámogatás és szocpol - amelyet három bank kínál - nem mozdította meg a piacot.

Állami pénz nélkül eddig sem működött igazán, és most egyértelműen kiderült, hogy önmagában a lakáspiac nem képes működni Magyarországon - mutat rá a szervező cég. Az idei évre az állam által tervezett 6 milliárdos lakáscélú költségvetés elenyésző a 2000-es évek közepén megvalósult 230 milliárdhoz képest, aminek csaknem a fele visszavándorolt a költségvetésbe adók és járulékok formájában - jegyzi meg.

A Lakásvásár Média Csoport mindennek ellenére optimista, és bízik a lakáspiac feltámadásában, ezért jelezte, hogy a jövő év tavaszára betervezte a 21. budapesti Lakásvásárt, remélve a jelentősebb állami és banki szerepvállalást. Új lakásra mindig szükség van, már csak az egészséges egy százalékos újratermelés miatt is (ez évente valamivel több, mint 40 ezer lakás volna), továbbá a lakhatatlan félmilliós lakásállomány lecserélése, valamint a szociális vagy közösségi bérlakás-állomány immár társadalmilag is elodázhatatlan növelése miatt is - hangsúlyozza a közlemény. (MTI)