2012 január 23. (hétfő) 10:58   
Csíkszeredában is igényelhető a magyar útlevél
Külföld

Csíkszeredában is igényelhető a magyar útlevél. A csíkszeredai konzulátuson arra számítanak, hogy a magyar állampolgárság után a magyar útlevél iránt is nagy lesz az érdeklődés.

2011. július 20-tól Csíkszeredában is igényelhetik a magyar útlevelet azok, akik letették az állampolgársági esküt.

A Csíkszeredai Magyar Konzulátuson telefonon már lehet időpontot kérni az úti okmányhoz szükséges iratok benyújtására, és Kolozsváron is lehet már útlevelet igényelni.

Személyazonossági igazolvány, lakcímkártya, honosítási okirat, magyar születési anyakönyvi kivonat, emellett házassági anyakönyvi kivonat, valamint a kiállítási illeték befizetéséről szóló bizonylat - mindez szükséges az útlevél igényléséhez. Eddig Csíkszeredában nyújtották be a legtöbb honosítási kérelmet. A konzul most az útlevél-igényléseknél is sok ügyfélre számít.

Azt látjuk, hogy az állampolgárság iránt továbbra is nagyon nagy az érdeklődés. Mi arra számítunk, hogy az útlevél iránt is nagy lesz az érdeklődés, tehát várható, hogy sokan kérnek majd időpontot – mondta Zsigmond Barna Pál főkonzul Csíkszeredában.

Az útlevelek Magyarországon készülnek, a kézbesítésre három-négy hetet várniuk az igénylőknek. Az útlevél díja egyébként a kérelmező életkorától, valamint az útlevél érvényességi idejétől függően 29 és 71 euró között változik.